بافت, مقالات

ویژگیهای فنی و آسیب شناسی گلیم

ویژگیهای فنی و آسیب شناسی گلیم

۱- عوامل آسیب رسان زنده

انسان

انسان می تواند به طرق مختلف نا خواسته در آسیب رسانی به انواع دست بافت ها مؤثر باشد. به عنوان مثال نباید با کفش آلوده بر روی گلیم قدم گذاشت. نفوذ گل و لای به داخل الیاف باعث پوسیدگی زود هنگام گلیم می شود، از طرف دیگر حمل و نقل و بسته بندی صحیح گلیم ها در هنگام جا به جایی می تواند باعث طول عمر بیشتر گلیم گردد.

انواع قارچ ها، کپک ها و سایر موجودات ذره بینی:

رطوبت مهمترین عامل رشد موجودات ذره بینی به ویژه قارچ ها و کپک هاست. پشم، پنبه و ابریشم، هر سه در برابر رطوبت طولانی آسیب پذیرند.

حشرات

در میان حشرات آسیب رسان به گلیم، می توان بید را خطرناک ترین برشمرد. بهترین راه از بین بردن بید، نظافت و تمیز کردن است.

۲- عوامل آسیب رسان غیر زنده

آب و هوا

یکی از مهمترین عواملی است که می تواند خود به خود و به طور مستقیم نیز به اشیا صدمه برساند و یا اینکه شرایط را طوری فراهم سازد که عوامل دیگر به اشیا صدمه رسانده و آنها را نابود کند.

نور

قرار گرفتن اشیا به مدت طولانی در برابر نور خورشید و حتی لامپ های فلور سنت موجب رنگ پریدگی، خشکی و شکنندگی مواد سلولوزی مانند پنبه می شود. نور نه تنها موجب تغییر رنگ گلیم می گردد بلکه باعث کاهش مقاومت مواد اولیه آن نیز می شود. ممکن است نور شدید در کوتاه مدت همان اندازه زیان بار باشد که نور ملایم در بلند مدت است. پنبه، پشم و ابریشم در حالت خیس، نسبت به وضعیت خشک سریع تر دچار تغییر و تخریب نوری می شوند.

مواد آلوده کنندة هوا

در مناطق شهری دی اکسید سولفور وجود دارد که توسط وسایل نقلیه موتوری و کارگاه های صنعتی تولید می شود. دی اکسید گوگرد، ذرات آهن، ذرات گوگرد و انواع سولفورها از جمله آلودگی های هوای اطراف ماست که از این بین سولفورها زیانبارترین آلودگی موجود در هوا برای گلیم می باشند. این مواد با بخار آب موجود در هوا ترکیب شده و به اسید سولفوریک تبدیل می شوند و موجب سستی الیاف می شوند.

سبد خرید فروشگاه
نوار کناری